Kerstkaarten

Een kaartje sturen met kerst is een traditie waar veel mensen aan meedoen. Het is soms een hele klus om al die kerstkaarten te schrijven en te beplakken met een postzegel, maar als het eenmaal is gelukt, weet je dat er weer iemand blij is met je kaart. Daarbij is het ook erg leuk om ze zelf te ontvangen. Als je een lijntje spant in je huis en daar de kerstkaarten aan hangt, is dat weer een extra stukje kerst versiering .

Waar komt de traditie van de kerstkaarten vandaan?
Aangezien je waarschijnlijk al sinds lange tijd kerstkaarten verstuurt of toegestuurd krijgt, weet je dat het gebruik niet van gisteren is. De traditie om elkaar iets te geven met kerst stamt helemaal uit de middeleeuwen. Ze gaven elkaar geen kerstkaarten, maar op het Europese vaste land was het normaal om rond kerst houtsnijwerken met religieuze taferelen te geven aan geliefden en kasteelheren. De eerste kerstkaart stamt echter uit de negentiende eeuw, gemaakt door de tekenaar John Callcott Horsley. Op deze kerstkaart maakte hij gebruik van de tekst die wij inmiddels ook al zo goed kennen “A Merry Christmas and a Happy New Year to You”. In Nederland werden de eerste kerstkaarten aangeboden door de Amsterdams boekhandel Koster. Deze waren echter vooral gericht op het nieuwe jaar.

Kerstkaarten versturen met kerstzegels
Omdat kerstkaarten sturen behoorlijk in de prijzen kan lopen, zijn er speciaal voor deze tijd de bijzondere kerstzegels bedacht. Deze zegels zijn goedkoper dan de normale postzegels. Omdat je vaak veel kaarten moet versturen, is het op deze manier een stukje goedkoper om dat te doen. De zegels zijn overigens het gehele jaar gewoon geldig, enkel zijn de tarieven om een kaart te verzenden na oud en nieuw weer normaal. Je zal dan dus meer postzegels moeten gebruiken om een kaart te versturen, dan je met je kerstkaarten moest doen.

speciale-kerstkaarten

 

Zelf kerstkaarten maken
Als je het leuk vindt om kerstkaarten te versturen met een persoonlijk tintje, dan kan je ze natuurlijk ook zelf maken. Je kan hiervoor creatief aan de slag gaan met papier en lijm, maar je kunt ook op internet een leuke kaart maken. Rond kerst is het maken van eigen kaarten vaak goedkoper, waardoor je makkelijk een aantal leuke, zelfgemaakte kerstkaarten kunt bestellen. Als je een leuke foto hebt, maak je al snel een kaart met een persoonlijk tintje. Wat denk je van kerstkaarten met je eigen huisdieren erop? Of een kaart met een foto van een winterlandschap die je vorig jaar gemaakt hebt? Je kunt deze kerstkaarten daarna naar jezelf op laten sturen als pakketje, waarna je ze met de hand schrijft. Vind je dat teveel gedoe, dan kan je ze ook online schrijven voor jou laten verzenden. Er zijn tegenwoordig genoeg mensen die geen kerstkaarten meer sturen omdat het teveel moeite is, maar die dat valt reuze mee. Je kan het zo lastig maken als je zelf wilt en wees eerlijk, als je vervolgens bij iemand op visite komt en je ziet je eigen kaart in de kamer hangen, dan is dat toch hartstikke leuk?