Geboortekaartjes met foto

Je eigen geboortekaartje maken is erg leuk. Je weet zeker dat niemand dezelfde kaart heeft als jullie. Een geboortekaartje met foto is echter ook een leuk idee. Je kaartje krijgt een unieke uitstraling en het is hartstikke leuk het kaartje te bewaren en later nog eens te bekijken. Jullie kindje staat voorop de kaart, in het middelpunt van de belangstelling.

De voorlopers van de geboortekaartjes met foto
Vroeger zagen geboortekaartjes er heel anders uit. Pas vanaf het jaar 2000 ongeveer werd het populair om je eigen geboortekaartjes met foto te ontwerpen. De eerste geboortekaartjes waren geboortebrieven. Eerst met een normaal uiterlijk, maar langzamerhand kwamen er leuke randjes omheen. Pas rond 1940 kwamen de eerste geboortekaartjes om de hoek kijken. Dit waren echter nog lang geen kaartjes zoals wij ze nu kennen. Het was een klein wit kaartje met enkel de naam van het kindje en de naam van de ouders erop. In de jaren vijftig veranderde er weinig aan, maar in de jaren zestig kwamen er ook plaatjes op de geboortekaartjes te staan. Weliswaar nog geen geboortekaartje met foto, maar het is een stap in die richting. De plaatjes waren gewoon zwart-wit en naast de naam van het kindje en die van de ouders, kwamen nu ook de namen van de broertjes en zusjes erbij op. In de jaren zeventig zien we opeens ook de kleur bruin, de kaartjes worden groter en er komen gekleurde illustraties bij, maar in de jaren tachtig beginnen de kaartjes eruit te zien zoals wij ze nu kennen. Gekleurde afbeeldingen, potloodtekeningen en ook leuke gedichtjes deden hun intrede. Vanaf de jaren negentig betreden we het begin van het digitale tijdperk. In die jaren wordt er voor het eerst gebruik gemaakt van fotografie op geboortekaartjes en ook tekeningetjes van bijvoorbeeld ooievaars en teddyberen duiken op. De kaartjes worden informeler. Al deze jaren zijn de voorloper geweest van de huidige geboortekaartjes met foto.

Waarom geboortekaartjes met foto?
Om het geboortekaartje wat meer eigen te maken, kan je er een foto opzetten van je nieuwste telg. Het leuke hiervan is, dat mensen meteen kennis kunnen maken met jullie kindje. Niet iedereen kan op kraamvisite komen, maar toch hebben ze al een glimp mogen opvangen van de nieuwgeborene. Je kunt er een foto opzetten die jullie zelfgemaakt hebben, of een mooie foto die gemaakt is door een professional. Waar je ook voor kiest, jullie geboortekaartjes met foto zijn sowieso geslaagd.

Waar moet je op letten bij geboortekaartjes met foto?
Gelukkig is het niet moeilijk een mooie foto op een geboortekaartje te zetten. Via internet zijn er talloze mogelijkheden om jou te helpen een passend kaartje uit te kiezen waar jullie foto op kan. Let er wel op dat de foto niet te donker is. In het drukproces wil de foto nog wel eens iets donkerder uitvallen dan je dacht dat die was, waardoor het zaak is hier meteen al rekening mee te houden. Het is jammer als je de geboortekaartjes met foto bekijkt en ontdekt dat de foto niet mooi meer is. Zorg dus voor een goede kwaliteit foto en je kaartjes kunnen niet mislukken.